רכישת ביצים והחזקתם
רכישת ביצים והחזקתם
ביצים הם מזון איכותי זמין ויחסית זול לצריכה ובעיר מודיעין עילית נצרכות כמויות גדולות של ביצים (לא רק בפסח J ). להלן מס' עובדות שכדאי לדעת וכן מס' המלצות לרכישה נכונה והחזקה תקינה בבית.
חלבון ביצה הוא אחד החלבונים הנוחים ביותר לעיכול, והוא גם מזין מאוד - מכיל את כל חומצות האמינו (אבני הבניין של החלבון) החיוניות לנו. חלבון ביצה הוא חלבון איכותי.
החלבון, או בשמו העממי "הלבן של הביצה", קיבל את שמו לא במקרה: הוא מכיל כמעט רק חלבוני ביצה. תכולת השומן, הוויטמינים והמינרלים בו היא אפסית. לעומתו, החלמון "הצהוב" מכיל חלבונים וגם שומנים, כולסטרול, ויטמינים כמו B12, A, D ועוד. אז אל תוותרו על החלמון, הוא מזין .בביצה בינונית בסה"כ כ 90 קלוריות.
רכישת ביצים:
חשוב מאוד לרכוש ביצים מחנויות מפוקחות משמעות הדבר הוא שלולי התרנגולות המטילות את הביצים הינם בפיקוח בריאותי של משרד החקלאות , שהביצים נבדקו והן מאושרות למכירה ושמובילים אותן בצורה נאותה. קנייה ממקורות לא מפוקחים יכולה להיות מסוכנת לבריאות משלב התרנגולות שיתכן כי אינן בריאות דרך החזקת והטיפול בביצים במשק , שיווק ביצים פגות תוקף , מזוייפות או מזוהמות וכלה בהובלה בטמפ' לא תקינה שתעודד קלקול. גם במקומות מפוקחים יכולות לקרוא תקלות בשכיחות נמוכה יותר אך לפחות יש לאן לפנות כדי למנוע פגיעה נוספת ולתחקר ע"מ לשפר.
חשוב בזמן הרכישה גם בחנויות מפוקחות לבדוק שהביצים מוחזקות במקום במקרר ביצים ייעודי או במקום קריר המופרד ממזונות אחרים. יש לבדוק שאין בתבנית ביצים פגומות או סדוקות מלוכלכות מידי או בעלות ריח רע, שבחותמת רשום שם המקור של הביצה ושהתוקף למכירה שעל הביצה לא עבר . מוטבע על הביצה תוקף נוסף של עוד כחודש "במקרר" התוקף הזה מיועד לצרכן בלבד ולא לבעל העסק. לאחר רכישת הביצים (וכן מוצרי בשר וחלב ) כדאי להגיע בזריזות הביתה ולא להתעכב ולהכניסן לקירור או למקום אחסנה מתאים .
אחסון הביצים בבית חשוב שיעשה במקרר או במקום קריר עד 20 מעלות צלזיוס, כשעוטפים את תבנית הביצים בשקית אחת לפחות ועדיף שתיים או בקופסא ייעודית סגורה. הכנסה למקרר מאריכה את התוקף ושומרת על הטריות והעטיפה או האחסנה בקופסא מונעת זיהום של מוצרים אחרים הנמצאים במקרר בחידקים המצויים בביצים (המפוסם שבהם סלמונלה). במידה והביצים נקנו ממרכל / חנות מפוקחת בה הוחזקו הביצים במקרר כדאי מאוד להכניסן כמה שיותר מהר למקרר בבית ולא לאחסן בחוץ – הפרשי הטמפ' לאורך זמן יכולים לעודד היווצרות עובש על גבי הביצה. אין להעביר ביצים שאוכסנו במקרר לאחסון בחוץ (מפאת חוסר מקום לדוג') מאותה הסיבה.אין לשטוף ביצים ולאחסנן השטיפה גורמת לקליפה להיות חדירה לחיידקים ולהכנסת זיהום לתוך הביצה. אין לצרוך ביצים שתוקפן פג (ע"פ התוקף המתאים לאופן האחסון בבית). יש לצרוך את הביצים מבושלות היטב. טיפים לבדיקת טריות הביצים בבית : כשפותחים את הביצה לכוס ככל שהחלמון אסוף ועגול הביצה טרייה יותר. אפשר להכניס את הביצה לפני צריכה מיידית לכוס מים ככל שהיא שוקעת בכוס היא טרייה יותר.
בברכה לצריכה נכונה בריאה ומזינה מידו הרחבה והפתוחה של הטוב והמיטיב לכל !